Antonetta Eilers: een veelzijdig kunstenaar uit Utrecht 

Als je op deze site terecht bent gekomen omdat je op zoek bent naar unieke kunst, wil je vast weten wie achter deze kunst zit. Ik stel mezelf graag aan je voor. 

Ik ben Antonetta Eilers, een kunstenaar uit Utrecht. Stiekem ben ik altijd een kunstenaar geweest, als kind al. Maar het leven had eerst iets anders voor me in petto. Ik ben begonnen als grafisch vormgever in vaste dienst. Naast die baan maakte ik als autodidact schilderijen. In 1996 vroeg interieurzaak Designa (bekend van het tv-programma ‘Van Woonvilla naar Droomvilla’) of ik schilderijen voor ze wilde maken. Dat opende mooie deuren naar andere opdrachten en een groot aantal exposities. 

Antonetta Eilers
foto: Marjoleine van Kalken

Zelfstandig kunstenaar en vormgever

Na jaren nam ik in 1999 uiteindelijk het besluit om mijn eigen bedrijf op te richten, met het idee voor de ene helft kunstenaar te zijn en de andere helft op te vullen met vormgeefwerk. Dat liep anders, want al snel kwam de nadruk toch weer op vormgeefopdrachten te liggen. Ook gaf ik les in Photoshop, InDesign en Digital Publishing. Hoe leuk ik dat ook vond, mijn hart lag toch meer bij het maken van kunst. 

In 2015 belandde mijn dochter Anemoon, die 3 maanden te vroeg geboren is en o.a. autisme heeft, in een rolstoel door een chronische pijnaandoening. Dat zette mijn leven op zijn kop en ik richtte me vanaf toen meer op haar verzorging en begeleiding. Voor het maken van kunst had ik weinig ruimte meer en ik nam nauwelijks meer vormgeefklussen aan. Het waren zware jaren, voor zowel Anemoon als mij. 

Door Anemoon kreeg ik het keramiek-virus te pakken


Eigen kunstatelier Utrecht 

De laatste jaren gaat het steeds beter met Anemoon en is ze uiteindelijk terechtgekomen op een fantastische plek; De Wijde Doelen. Hier kan ze haar creativiteit kwijt en leerde ze keramische kunst maken. Ze stak me aan en in 2019 volgde ik zelf ook een keramiekcursus. Ik had het keramiekvirus te pakken. Ook kwam er weer meer tijd om schilderijen te maken. 

In de coronatijd kon Anemoon niet meer naar de Wijde Doelen en heb ik mijn kunstatelier in Utrecht ingericht om samen te kunnen keramieken. Al snel kwam Anemoon met het geweldige idee om samen berkenvaasjes te maken. We kregen de smaak te pakken en richtten de lijn Mom & Moon op. We zijn nu samen kunstenaar in Utrecht en dat bevalt ons ontzettend goed. 

Kom langs in Utrecht of bestel online

Ben je nieuwsgierig naar de kunst die ik en Anemoon maken? Kom gerust een keer langs in ons kunstatelier in Utrecht. Het adres vind je op de contactpagina. Wil je liever meteen online kunst kopen? In de webshop vind je de collectie berkenvaasjes, andere keramische kunst en mijn (portret) schilderijen.


Anemoon Fokkinga

Anemoon is te vroeg geboren en heeft daardoor fysiek, mentaal en sociaal een achterstand opgelopen. Op 15-jarige leeftijd ging ze van school om zich te richten op haar bijzondere talent: kunst maken.

De juiste zet bleek achteraf.
Bij Reinaerde Ateliers de Wijde Doelen maakt ze als jongste deelnemer een paar dagen per week schilderijen, (digitale) tekeningen en keramische kunst. Deze outsider art maakt ze met groot plezier.

Ook thuis, in het atelier, is ze vaak bezig om haar niet te stuiten stroom aan ideeën om te zetten naar mooie kunstvoorwerpen. Samen met haar moeder maakt ze de projecten die onder Mom & Moon te vinden zijn.

Anemoon Fokkinga
Anemoon Fokkinga (03-03-2006)

Nieuw in de webshop